geoengineering Verenigd Koninkrijk-laatste nieuw-digitale druktemaker

Verenigd Koninkrijk gaat zonlicht blokkeren met geoengineering

Hoe het VK denkt de aarde te redden met een spuitbus deodorant

Er zijn van die momenten waarop je je afvraagt: zijn we nog aan het proberen de planeet te redden, of spelen we gewoon een potje God op donderdagmiddag met een borrel erbij? Het Verenigd Koninkrijk heeft dat vraagstuk blijkbaar met droge ogen beantwoord. In plaats van structureel minder CO₂ uit te stoten, gooien ze nu vijftig miljoen pond tegen een plan aan dat in de categorie ‘wat als het misgaat?’ een stevige podiumplek pakt: geoengineering. Ja hoor. Lekker knutselen aan de thermostaat van moeder Aarde.

Ze gaan dus letterlijk zonlicht blokkeren. Want wat is er nou logischer dan het licht uitdoen in plaats van de oven zachter zetten? De bedoeling is om via kleine proefballonnetjes, waarschijnlijk letterlijk, te testen of we de aarde een soort SPF50 kunnen geven door reflecterende deeltjes in de lucht te strooien. Want waarom zou je fossiele industrieën aanpakken als je ook gewoon een wolkje deodorant boven het Kanaal kunt loslaten?

Sciencefiction voor beleidsmakers met tunnelvisie

Welkom in het tijdperk waarin wetenschappers onder druk van falend klimaatbeleid besluiten om dan maar het zonlicht te dempen. Serieus. Het klinkt als een script van een B-film op Netflix. Maar nee, dit is gewoon een officieel door de Britse overheid gesteund programma. En niet eentje van een paar duizend pond en een folder. Nee, vijftig miljoen. Da’s wat je ook nodig hebt om een middelgrote stad van het gas af te halen, maar hé: priorities.

Het verantwoordelijke overheidsclubje heet ARIA. Klinkt als een hippe start-up of een yogaretreat, maar is dus een club wetenschappers die nu het laboratorium uit mogen om in de echte wereld te testen wat er gebeurt als je knoeit met zonlicht. Want ja, modellen en simulaties zijn niet genoeg, zeggen ze. We moeten het écht proberen. Omdat de aarde in de fik staat, snap je. En dan is een beetje schaduw blijkbaar de oplossing.

Paraplu voor een vulkaan

De theorie is simpel: we creëren een soort kunstmatige vulkaanuitbarsting. Want dat werkte ook bij de uitbarsting van de Pinatubo in 1991: de aarde koelde af. Ja, en er vielen ook honderden doden en het halve luchtruim lag plat. Kleine voetnoot. Maar als je reflecterende sulfaten of zeewaternevel in de lucht spuit, kaats je dus zonlicht terug en krijg je tijdelijk verkoeling. Tijdelijk. Net als paracetamol bij een open beenbreuk.

Maar goed, het idee is dus: als we nu even de zon blokkeren, winnen we tijd om écht iets aan de uitstoot te doen. En als je dat cynisme even laat bezinken, voel je hoe absurd het is. Alsof je een huis dat in brand staat koelt met een ventilator, terwijl je weigert het vuur te doven omdat dat slecht is voor de economie. Je verzint het niet. Maar zij dus wel.

Geen drama, wel een ramp in slow motion

Laten we even helder blijven. Niemand zegt dat de aarde niet in diepe klimaatproblemen zit. Sterker nog: het feit dát dit soort plannen serieus overwogen worden, zegt alles over hoe hard we richting de afgrond denderen. Maar dan nog: als je met een raket reflecterende troep de atmosfeer inschiet om de temperatuur tijdelijk omlaag te krijgen, ben je dus een globale airco aan het bouwen zonder handleiding. En met een kapotte uit-knop.

Wat als die spul je oogst verpest? Wat als je de moesson verschuift en India in een droogte gooit? Wat als je stopt met het project en de opwarming alsnog keihard toeslaat (wat vrijwel zeker gebeurt)? Dan krijg je dus het zogeheten ’termination shock’. En nee, dat is niet Arnold Schwarzenegger met een zonnebril. Dat is de wetenschappelijke term voor: we hebben het erger gemaakt.

Klimaatcrisis op recept van een aspirientje

De critici zijn er gelukkig ook nog. Zelfs binnen de wetenschap zelf. Een groep serieuze klimaatonderzoekers noemt het ‘barking mad’, oftewel: knettergek. Een ‘gevaarlijke afleiding’ die ons wegleidt van echte oplossingen zoals stoppen met kolen, olie en gas. Maar die zijn lastig, hè. Want politiek. En economie. Dus liever een experimentele mistgenerator dan verantwoordelijkheid nemen.

En hoe wordt dat verdedigd? Nou, met de goede ouwe ‘we moeten álle opties op tafel houden’-truc. Alsof je bij brand ook een ballon opblaast en zegt: “Misschien werkt het.” Je weet gewoon: dit komt uit de koker van beleidsmakers die te laf zijn om keuzes te maken en liever gokken met het klimaat dan met Shells winst.

Het probleem heet geen zonlicht, het probleem heet ons.

Laten we het even scherp stellen: de zon is niet het probleem. Wij zijn het probleem. Wij, met onze verslaving aan groei, aan spullen, aan vliegen naar Bali voor een smoothie bowl en het verbranden van alles wat brandbaar is. De zon is al een paar miljard jaar stabiel. Wij zijn het kinderachtige, destructieve broertje dat altijd de stekker uit de televisie trekt als het programma hem niet zint.

En nu gaan we dus proberen het zonlicht te saboteren, omdat we niet de ballen hebben om onze levensstijl aan te passen. We maken geen offers. We maken nevel. We veranderen niks aan hoe we leven, maar investeren miljoenen in technologie die het symptoom camoufleert.

Internationale anarchie in de stratosfeer

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is: er is geen enkel internationaal verdrag dat regelt wie wat mag doen met geoengineering. Ieder land kan in principe z’n eigen wolk bouwen. China kan z’n klimaat dempen. Rusland z’n graanoogst beschermen. Amerika zijn hittegolf temmen. En dan? Dan krijg je geopolitieke klimaatoorlogen. Omdat de regen in het ene land verdwijnt en in het andere ineens een zondvloed wordt.

En het mooiste? Er zijn dus mensen die roepen: laten we het in noodgevallen klaar hebben staan. Zoals een noodknop. Maar wie gaat die indrukken? Wie beslist wat een noodgeval is? Dezelfde lui die tot nu toe geen effectieve klimaatactie hebben ondernomen? Ik voel me gerustgesteld hoor.

Wetenschap, maar dan op z’n kolonialistisch

En laten we het ook even hebben over de ondertoon van dit alles. Het is pure technocratische arrogantie. Een stel blanke heren in pakken die denken dat ze met een spreadsheet de aarde kunnen fixen. Alsof de hele planeet een Excel-tabblad is. Zonder ooit de vraag te stellen: mogen we dit wel? Willen de mensen die straks onder die reflecterende lucht leven dit eigenlijk?

O ja hoor, zeggen ze, we gaan de lokale bevolking betrekken bij de experimenten. Hoor ik daar iemand lachen? Lokale bevolking betrekken klinkt altijd als: we sturen een flyer. In het Engels. En daarna zeggen we: we hebben gecommuniceerd.

Wat we écht zouden moeten doen

De enige echte oplossing voor de klimaatcrisis is radicaal simpel en daarom politiek onhaalbaar: stoppen met fossiele brandstoffen. Punt. Niet verminderen. Stoppen. Herstructureren van onze economieën. Versimpelen van onze levensstijl. Grenzen stellen aan wat we als ‘groei’ accepteren.

Maar nee, in plaats daarvan schuiven we met wolken. We gaan letterlijk de zon dimmen, terwijl de oliebedrijven recordwinsten boeken. Zolang dát de realiteit is, moeten we niet verbaasd zijn dat mensen het vertrouwen in de politiek en de wetenschap verliezen. Want dit is geen wetenschap. Dit is magie met een labjas aan.

Laatste vraag voor het licht uitgaat

Dus stel jezelf dit eens voor: je staat op straat. Het is 30 graden. Geen wind. En je ziet een stel mannen met witte jassen op een ladder die een parasol boven de stad proberen te spannen. Je vraagt: waarom doen jullie dit? En ze zeggen: “Omdat we te lui waren om de barbecue uit te zetten.”

Dat is waar we zijn. En dat is geen toekomstscenario. Dat is nu. Als je denkt dat Nederland niet aan meedoet, kijk even in de lucht.

Toetje van Eveline

Mail Icon

Nieuwsbrief? Ja, maar zonder poeha

Ja, je ziet veel op internet. Maar niet met mijn woorden, mijn scherpte en mijn humor.

Schrijf je in als je:

  • Genoeg hebt van lege updates
  • Soms wilt lachen én nadenken
  • Wilt weten waar ik me nu weer druk om maak

Kort, scherp en alleen als het ergens over gaat.

Leave A Comment