Failliet? Grapje! Blokker trekt z’n oranje schort weer aan
Je denkt: een winkelketen gaat failliet. Licht uit, deur op slot, emotioneel afscheid van die pannen die je daar al twintig jaar koopt, en de etalage vervangen door een sticker van “te huur”. Blokker deed dat dus óók. Grote verdwijntruc. Hele toneelstuk. Kassa dicht. Persbericht eruit. En nu? Een paar maanden later duikt diezelfde Blokker ineens weer op alsof het een hardnekkige plant is in je voortuin: je dacht dat-ie dood was, maar nee hoor surprise, daar is-ie weer. Met poster op het raam, huurcontracten en het onvermijdelijke: een comeback-tour langs dertig tot veertig winkelstraten.
Wat. Is. Dit?
Is dit een retail-zombie? Een merk met reanimatieverslaving? Of is het gewoon keihard strategie, maar dan met het schaamrood van de boekhouder?
Laten we eerlijk zijn: als jij failliet gaat, dan mag je blij zijn als je je telefoonabonnement mag houden. Blokker daarentegen wordt failliet verklaard, verkoopt z’n eigen naam, en komt een paar maanden later gewoon weer terug. Zelfde naam, zelfde logo en zelfde oranje mandjes waar je standaard nét iets te veel in gooit.
En niemand weet hoe.
Nou ja, niemand… het ruikt naar iets dat in ondernemerskringen ‘herstructureren’ heet, maar wat de rest van Nederland gewoon kent als: je schulden laten verdampen, je personeel ontslaan, de boel leegtrekken en daarna met een frisse neus en een veteranenteam weer vrolijk op ‘nieuw begin’ drukken. Oftewel: een schoonmaakbeurt waar zelfs Glorix van zou blozen.
De naam ‘Blokker’ is gekocht uit de failliete boedel. Niet door een of andere anonieme investeringsmaatschappij in een wolkenkrabber, maar door Roland Palmer. Neefje van de Blokker-dynastie. Alsof je zelf je tante failliet laat gaan en daarna haar jurk terugkoopt bij de kringloop om opnieuw te beginnen op dezelfde bruiloft. Je voelt: dit is geen toeval. Dit is familie met een plan.
En wat blijkt? Er waren al méér dan dertig panden op het oog. In Leiden hing al een poster ‘Blokker komt terug’. In Pijnacker, Breskens, Steenwijk overal tekenen zich oranje contouren af van een bedrijf dat nét nog op de intensive care lag, maar nu alweer spandoeken ophangt alsof ze nooit zijn weggeweest. Zelfs de oude leveranciers zijn al benaderd. Alsof je nooit uit elkaar bent gegaan, maar gewoon even ‘pauze’ had.
En waar is de uitleg? Nergens. Geen perswoordvoerder. Geen telefoontjes. Roland Palmer zelf lijkt de ghostingtechniek van een Tinder-date te gebruiken: niet opnemen, niet reageren, appje gezien en genegeerd. Alles om maar zelf ‘het momentum te kiezen’ voor de grote onthulling. Oftewel: ‘we willen nog even in stilte puzzelen met Excel voordat we doen alsof het hele faillissement een performance art-project was.’
Ex-topmannen uit het oude Blokker zitten ook weer aan tafel. Maar hun namen mogen niet genoemd worden. Lekker mysterieus. Alsof we in een aflevering van ‘Wie is de Mol?’ zitten, maar dan met dweilen en prullenbakken.
De franchisenemers? Die zijn nooit failliet geweest. Die draaiden gewoon door, onder dezelfde vlag, alsof er niks aan de hand was. Die hebben nu een rare situatie: ze zijn tegelijk oud én nieuw. En straks misschien ineens niet meer speciaal, want als het ‘nieuwe Blokker’ 30 tot 40 winkels opent, is de oude garde gewoon weer ‘één van de velen’. Je zou er spontaan van gaan twijfelen aan het nut van loyaliteit.
En dat aantal winkels, 70 inclusief de franchise-lui is nog niet genoeg. Ze willen er minstens honderd. Want alleen dan krijg je ‘schaalvoordeel’. Dat is code voor: korting bij leveranciers, gunstige reclamekosten en de illusie van stabiliteit. En hoe bereik je dat? Juist: met snelheid, stilte en een heleboel mensen die net niet goed opletten.
Maar wij letten wél op.
We zien een bedrijf dat failliet ging, zijn verplichtingen ontweek, en nu onder dezelfde naam terugkomt met glanzende plannen alsof er niets gebeurd is. En we vragen ons hardop af: hoe kan dit eigenlijk allemaal?
Antwoord: omdat het mag. Omdat het kán. En omdat dit land dol is op de comeback van merken die ooit een hoeksteen van de winkelstraat waren. Sentiment verkoopt. Je moeder kocht daar ooit een frituurpan. Jij kocht er je eerste waterkoker. En nu is het ineens nostalgie met een geurtje van belastingontwijking en reorganisatie-bingo.
Dus ja, binnenkort staan we weer in de Blokker. Zonder precies te weten wie erachter zit. Zonder zeker te weten of dit echt ‘nieuw leven’ is of gewoon het oude leven met een ander sausje.
Maar met korting. En met pannen. En met dat gekke gevoel dat je belazerd wordt, maar toch je pinpas trekt.
Wat een land.
Toetje van Eveline
Nieuwsbrief? Ja, maar zonder poeha
Ja, je ziet veel op internet. Maar niet met mijn woorden, mijn scherpte en mijn humor.
Schrijf je in als je:
- Genoeg hebt van lege updates
- Soms wilt lachen én nadenken
- Wilt weten waar ik me nu weer druk om maak
Kort, scherp en alleen als het ergens over gaat.