Amerikaans voedsel maakt Europa ziek en verslaafd
Amerika heeft Europa vetgemest, niet alleen met tanks en wapens, maar met troep. Sluw verpakt in vrolijke verpakkingen, doordrenkt met suiker, kleurstoffen en marketinggeweld waar een dictator jaloers op zou zijn. Wat begon als een binnenlands verdienmodel voor vet, verslaving en gemakzucht, is geëxporteerd als cultureel erfgoed. En Europa? Europa deed enthousiast mee. Niet alleen door het te importeren, maar door het actief te verkopen. Door wetgeving op te rekken, etiketten te sjoemelen en producenten te belonen voor wat eigenlijk crimineel zou moeten zijn.
De Europese voedselindustrie wist precies wat eraan zat te komen. Ze zagen hoe Amerika opzwol van suikerverslaving en ultrabewerkt gemak. Hoe overgewicht daar normaal werd, hoe gezondheid inruilde voor winst. Europa keek toe, hield zich stil en liet het gebeuren. Ze begonnen hetzelfde te produceren, te promoten en te pushen. Ultrabewerkt werd ook hier de standaard. Onze supermarkten raakten net zo volgepropt met industriële vulling als die in Amerika. En niemand greep in. Want er viel aan te verdienen. Voor producenten, voor marketeers, voor de farmaceutische industrie. Gezondheid werd handelswaar. En de patiënt een klant voor het leven.
Groente en fruit zijn er nog wel. Maar vergis je niet: ook die zijn strakgetrokken, gemodificeerd, bespoten en uitgeput. Wat vroeger voeding was, is nu uiterlijk vertoon. Een appel glanst, maar bevat minder voedingsstoffen dan twintig jaar geleden. Een tomaat ziet eruit als een tomaat, maar smaakt naar water. Dat is geen vergissing, maar bewuste strategie. De voedingswaarde is de prijs van schaalvergroting en winstoptimalisatie. Alles moet groter, mooier, sneller. Behalve jouw gezondheid. Die mag stilletjes achteruit hollen, zolang je blijft kopen.
Ultrabewerkt voedsel, de term alleen al is een eufemisme voor industrieel afval dat door een maas in de wet als voeding mag worden verkocht. Het is goedkoop, houdbaar, bewerkt tot het onherkenbaar is en zo samengesteld dat het je brein voor de gek houdt. Suiker, vet, zout. Emulgatoren, kleurstoffen, verdikkingsmiddelen. Elk ingrediënt heeft een functie, en die functie is nooit jouw gezondheid.
Het ligt overal. In de broodtrommel van je kind, op het menu van het ziekenhuis, zelfs in de schappen van je biologische supermarkt, allemaal in een kek jasje met een groen label. Geef het een trendy naam en een buzzword of twee, protein, natural, guilt-free en zelfs de meest bewuste consument tuint er weer in. Een reep met veertien ingrediënten waarvan er drie alleen onder een microscoop te herkennen zijn.
Dat dit geen toeval is, maar beleid, wordt al jaren genegeerd. Overheden zijn niet onwetend, ze zijn verweven met het systeem. Politici stemmen niet tegen de voedselindustrie, ze zitten aan tafel bij dezelfde belangen. Niet figuurlijk. Echt. Wie denkt dat Europese voedselveiligheid ons beschermt, heeft duidelijk nog nooit een EFSA-rapport gelezen waarin de grenswaarden voor kleurstoffen met een natte vinger worden vastgesteld, op basis van ‘gemiddelde consumptie’ van een kind dat waarschijnlijk alleen in Excel bestaat.
Kijk naar de cijfers. Obesitas stijgt. Diabetes stijgt. Darmproblemen, huidproblemen, gedragsstoornissen. En ondertussen blijven de etiketten volstaan met ‘veilig binnen de norm’. Ja, want die norm is geschreven door de industrie zelf. Het is alsof de pyromaan bepaalt waar de brandweer mag blussen.
En dan heb je nog de voedingspsychologie. Hoe eten wordt gemanipuleerd tot gedragsbeïnvloeding. Hoe geur, kleur, textuur en portiegrootte allemaal exact zijn afgemeten om jouw wilskracht uit te schakelen. Hoe een kind van drie al weet waar de koekjes liggen, maar geen idee heeft waar melk vandaan komt. En hoe volwassen mensen zichzelf wijsmaken dat ze ‘best gezond eten’ terwijl ze elke dag beginnen met een kunstmatig gezoete yoghurt vol synthetische aardbei.
De voedingsindustrie is geen leverancier. Het is een verslavingssyndicaat. En hun grootste succes is dat niemand zich nog afvraagt waarom eten niet meer voedt, maar vult. Waarom we na een maaltijd nog trek hebben. Waarom we altijd snacken, altijd eten, altijd kopen. Omdat het ontworpen is om dat te doen.
En nu de bom barst nu zelfs Amerikanen hun milkshakes moeten aanpassen omdat de kleurstoffen in verband staan met gedragsstoornissen worden wij pas wakker. Te laat. Want de troep zit al in onze scholen, onze ziekenhuizen, onze zorgkosten. De schade is aangericht. En niemand draait het terug. Want wie verdient er aan die schade? Juist.
Dus nee, dit is geen voedingsprobleem. Dit is een systeemcrisis, een opzettelijk gecreëerde afhankelijkheid die wordt verkocht als keuzevrijheid. En zolang we blijven doen alsof we zelf verantwoordelijk zijn voor het feit dat we dik, ziek en verslaafd raken aan voedsel dat nauwelijks nog voedsel is, blijft dit circus doordraaien. Op volle toeren, op onze kosten en voor hun winst.
Nieuwsbrief? Ja, maar zonder poeha
Ja, je ziet veel op internet. Maar niet met mijn woorden, mijn scherpte en mijn humor.
Schrijf je in als je:
- Genoeg hebt van lege updates
- Soms wilt lachen én nadenken
- Wilt weten waar ik me nu weer druk om maak
Kort, scherp en alleen als het ergens over gaat.