Boer zoekt kijkcijfers
Na twintig jaar is de liefde zoek
Twintig jaar, twee decennia. Een hele generatie is opgegroeid met boeren die stuntelig met een roos in hun hand op zoek gingen naar de liefde, terwijl de helft van Nederland vanaf de bank schreeuwde: “Nee joh, niet haar!”. Boer zoekt vrouw was ooit het troostrijke zondagavondritueel voor wie óf net brak van het weekend óf gewoon niks beters te doen had. Maar in 2025? Laten we eerlijk zijn: de rek is er wel uit. En dat zeg ik als iemand die zich jarenlang religieus voor de buis parkeerde met thee en een koekje (of drie).
Van plattelandsromantiek naar montagesprint
Vroeger, ja, daar gaan we hoor had het programma nog een kneuterige charme. Boeren die nauwelijks wisten hoe een camera werkte, vrouwen die échte brieven schreven (met pen en moeite), en Yvon die met haar eeuwige twinkelogen alles oprecht en gezellig aan elkaar praatte. Nu lijkt het alsof je in een TikTok-versie van het boerenleven beland bent. Speeddates, montages van vijf seconden per gesprek, en een tempo waarbij je haast een epileptische aanval krijgt. Is dit nog liefde zoeken, of een auditie voor de eerstvolgende reality-flop?
In plaats van postzakken vol brieven, waar je nog een beetje sociale bewijslast uit kon halen (“Oh, hij kreeg er maar zeven, interessant…”), starten ze tegenwoordig direct met speeddates. Want ja, boeren moeten ook mee in de vaart der volkeren, al loopt hun WiFi nog via de geit.
De deelnemers van 2025 is divers, maar niet memorabel
De zes boeren van dit jaar zijn: Deedry (paardenboerin), Jan (melkveehouder), John (pluimvee), Julius (veehouder met diepgang, zegt-ie), Martijn (de rust zelve) en Roel (de groenteteler met een verleden). En ondanks hun pogingen om de kijker in te pakken met oprechte intenties, blijft er iets wringen. Misschien omdat de montage alle nuance wegsnijdt, misschien omdat we het nu wel kennen: boer + date = ongemak + vijfhonderd camera’s.
Deedry bijvoorbeeld. Op papier interessant: stoer, zelfstandig, duidelijk geen bakvis. Maar tijdens de citytrip met Roy zagen we vooral ongemak, stiltes en een sfeer die eerder deed denken aan een ongemakkelijk bedrijfsuitje dan een romantisch weekend. En John, tja… die had een vragenspel bedacht om ‘diepgang’ te creëren. Resultaat: tranen, een gespannen sfeer, en Yvon die met ingehouden adem toekeek alsof ze in een aflevering van Temptation Island beland was.
Liefde als formatprobleem
Waar het ooit draaide om willen we met elkaar de kippen voeren tot de dood ons scheidt, lijkt het nu vooral te gaan om televisie maken. En dat mag hoor, maar geef het beestje dan een andere naam. Boer zoekt kijkcijfers misschien? Want eerlijk is eerlijk: de boeren lijken tegenwoordig eerder gecast op ‘karakter voor televisie’ dan op ‘iemand die echt wil settelen op het erf’.
Neem Martijn. Hij is zó zen dat je vermoedt dat hij of stiekem een boeddhist is of elke ochtend microdoseert met paddo’s. Leuk voor de camera, maar romantisch vuur zie je niet. Julius probeert diepzinnig te doen, maar eindigt elke zin met iets als: “…dat is dus hoe ik over koeien denk.”
En Roel? Die lijkt een tragisch verlies te willen verwerken, wat je hem gunt, maar waarvan je je ook afvraagt: is dit nou een rouwproces met camera’s of gewoon niet het moment om mee te doen?
En dan Yvon… nog altijd dezelfde jurk
Yvon Jaspers blijft natuurlijk het gezicht van het programma. Ze heeft zich de afgelopen twintig jaar niet alleen vastgebeten in boerenharten, maar ook in dezelfde stijl jurkjes. En hoewel haar oprechte enthousiasme niet gespeeld lijkt, wordt het steeds moeilijker te geloven dat ze écht verrast is als een boer vertelt dat hij ‘gewoon iemand zoekt die zichzelf is’. Echt joh? Hoe origineel.
Yvon’s kracht was ooit haar ontwapenende echtheid. Maar inmiddels voelt het alsof ze haar zinnen uit het draaiboek haalt, met af en toe een sentimentele blik op de horizon. Het wordt pijnlijk duidelijk: zelfs zij moet mee in de mallemolen van de productie, waarin alles sneller, gladder en dramatischer moet.
De boeren zijn het decor geworden
Het verdrietige is: de boeren zijn niet langer de hoofdpersonen, maar figuranten in hun eigen liefdesverhaal. Ze zitten erbij, kijken wat om zich heen, en ondergaan het format. De kandidaten worden als ware het een auditie voor Married at First Sight door de scenes heen gejaagd. Geen tijd voor verdieping, geen tijd om iemands rare trekjes echt te leren kennen. Alles moet vlot, flitsend en vooral: Instagramwaardig.
En ja, ook de kandidaten lijken steeds vaker types met mediatraining, of in elk geval het type dat denkt: “Als het niks wordt met de boer, dan misschien wel met een influencer-contract.”
De magie is verdampt
Twintig jaar geleden was Boer zoekt vrouw een uniek inkijkje in een wereld waar de meeste stadsmensen alleen over hoorden als ze per ongeluk in Friesland strandden met de auto. Het programma was traag, écht, en daardoor ontroerend. Een boer die op date ging was oprecht zenuwachtig. Nu zie je ze denken: “Oh god, straks word ik weer een meme op Twitter.”
De magie is eruit. Niet omdat liefde niet meer boeit, maar omdat de verpakking belangrijker is geworden dan de inhoud. We leven nu in een tijd waarin een programma niet alleen maar mooi of integer mag zijn, maar vooral viraal moet kunnen.
Kijkcijfers boven klompen
Het is overduidelijk dat de redactie steeds meer stuurt op spektakel. Spanningen worden opgeblazen, stiltes net te lang gelaten, emoties in slow-motion geplakt. En dat allemaal voor de kijkcijfers. De boeren zelf? Die blijven achter met een stal vol hoop, een camera in hun gezicht en een ‘misschien’ dat vaker ‘nee’ blijkt.
Op sociale media zie je het terug: kijkers die afhaken, zich ergeren aan de montage, of gewoon zeggen: “Ik mis de oude sfeer.” Zelfs de grootste fans en ik reken mezelf daar met enige schaamte toe beginnen te zuchten bij het zien van weer een ongemakkelijke schuurdate met een ‘enthousiaste’ citygirl die nog nooit een kip van dichtbij heeft gezien.
Tijd voor bezinning
Misschien is het tijd voor iets gewaagds: een pauze. Even geen nieuw seizoen, maar reflectie. Of een radicale reboot: een rauwe, eerlijke versie waarin de camera niet alles in stukjes knipt, de boeren weer zelf mogen nadenken, en de kandidaten geen pilot voor hun eigen YouTube-kanaal zien in het programma.
Laat boeren weer boeren zijn. Geef ze tijd. Geef de kijker weer de ruimte om verliefd te worden op het proces, in plaats van gehaast mee te racen van speeddate naar citytrip naar ‘je mag blijven’.
De liefde is er nog wel, maar niet op de buis
De ironie? Terwijl het programma zijn eigen ziel kwijtraakt, weten we dat de behoefte aan échte verbinding groter is dan ooit. In een tijd van datingapps, ghosting en algoritmes die bepalen wie je wel of niet ziet, snakken mensen naar verhalen die raken, die vertragen, die écht zijn.
Dus nee, ik stop niet met kijken. Maar ik kijk nu met een kritische blik. En een kop thee, want als ik nog één keer een boer hoor zeggen dat hij iemand zoekt ‘die gewoon lekker zichzelf is’, dan heb ik dat ook wel nodig.
Boer zoekt vrouw is niet dood, maar ze is wel even verdwaald. Hopelijk vindt ze de weg terug. Zonder GPS, gewoon, met hart en klompen.
Toetje van Eveline
Nieuwsbrief? Ja, maar zonder poeha
Ja, je ziet veel op internet. Maar niet met mijn woorden, mijn scherpte en mijn humor.
Schrijf je in als je:
- Genoeg hebt van lege updates
- Soms wilt lachen én nadenken
- Wilt weten waar ik me nu weer druk om maak
Kort, scherp en alleen als het ergens over gaat.